Had Fórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Noname F15 1/48

3 posters

Go down

Noname F15 1/48 Empty Noname F15 1/48

Témanyitás  Yso Szomb. Dec. 22, 2012 7:00 am

Sziasztok,

Ahogy az F8-as topikban írtam, megesett a szívem egy általam ismeretlennek titulált 1/48-as F15 kiten. A történet:

F8 Crusader-hez pár apróságra még várva, megint kibújt a kisördög belőlem, és ahelyett, hogy valami könnyeden megépíthető dolgot választottam volna unalom űzőnek a polcról, ismét egy "lehetetlen küldetésbe" fogtam bele. Adott volt anno, hogy meg akartam szerezni magamnak 1/48-as léptékben a MIG-25-ös kitet. Itt nem sok választási lehetősége van az embernek. A Revell által kiadott kitek, vagy a Lindberg (amit ebben az esetben igyekszem messze elkerülni). Mindkettő tudjuk, hogy pontatlan és stb.... Maradt a Revell. A legutolsó 2000-es PD-s kiadást nagyon drágán mérik Ebay-en is, ha felkerül egy-két darab. Aztán véletlenül rátaláltam egy másik kitre, melyet Confrontation at Mach2-nak neveztek. Ebben két gép makettjét lehet megtalálni. Az egyik maga a Revell MIG-25-öse, hurrááááá, a másik valami noname F-15. Dobozról olvasva gondolom, hogy esetleg egy "CEJI" márka lehet, de ilyenről még nem hallottam. Revellnek ebben az időben nem volt saját F15 makettje, amikor ezt a kitet kiadták, ha jól tudom.
Nos ezt mondhatni harmad áron sikerült beszereznem, a PD-hez képest. Az sem zavart, hogy az F15-öt anno a gazdája elkezdte összerakni, fotók alapján olyan minőségben, melyet gyerekkorom technocolos ragasztós makettező időszakában produkáltam. Úgy voltam vele, hogy az a makett max. megy a kukába...... Csak a MIG volt a lényeg! Ahoz pedig szerencsére nem nyúlt hozzá. Smile
Amikor megérkezett a csomag, kibontva már rögtön bújkált kifelé a kisördög.... Mi lenne, ha megmérettetném magam ennek az F15-nek az átépítésével és feljavításával is. clown Gyakorolni kell úgy is a szkreccselést. Razz Na nem egy verseny makett építésre gondoltam elsőre, hanem valami jól kinéző kis "polc töltelékre", a leendő Academy Strike Eagle-öm mellé.
A dolgokat nézegetve, nagyon sok helyen rossz a makett, de formailag és méretileg még elég korrektnek mondható. A korábbi összerakás minősége pedig nem szépítem, kritikán aluli, nagyon sok munka lesz vele, mire elfogadható állapotba hozom. Ha egyáltalán sikerül. Ezért is minősítettem már az elején "lehetetlen küldetésnek".
Némi segítségként veszem majd elő "donornak" az Academy Strike Eagle-ömet is, de nagyon sok területen szkreccselni leszek kénytelen. Kezdve a pilóta fülkétől, a kiömlőkön keresztül, a futószárakig és futóaknákig. Hát türelmes iparos munkának nézek elébe az tuti. A biztonság kedvéért beszereztem még egy tubus tömítő pasztát is. Tuti tömítő mágnes lesz ez az építés. Suspect
Nos az elemeket több-kevesebb sikerrel elválasztottam egymástól, hogy a korábbi pontatlanságokat megszüntethessem, és a fő darabokat elkezdhessem átalakítani.

Ha eljut odáig a projekt, akkor szeretném, ha így nézne majd ki a gép, de még azért enyhén vacilálok. Lehet végül másik század lesz a nyerő....

Noname F15 1/48 F15_redflag20070714

Kezdtem az átépítést a "legkönnyebb résszel", a főszárnyakkal. Eddig jutottam:

Noname F15 1/48 IMAG0440

Noname F15 1/48 IMAG0441

A gép orr részét igyekeztem úgy szétszedni, hogy a pilóta kabint kibányászhassam, több kevesebb sikerrel. A kabin maga hááááááát így biztos nem maradhat. >Sad Nulláról kell nekivágni. Ez lesz az "igazi iparos barkács makettezés"! Laughing

Noname F15 1/48 IMAG0443

Két estés munkával eddig sikerült a kabin első felét összetákolni sztirol lapokból, plusz másik kitek elemeiből. (ülés ACA F15-ből pattant át, némi szkreccses feljavítással fűszerezve) Nem egy első osztályú Aires minőség, de nem is az a cél. Csak egy emészthető és gusztusos makett elkészítését tűztem ki célul ugyebár.

Noname F15 1/48 IMAG0454
Noname F15 1/48 IMAG0458
Noname F15 1/48 IMAG0459

A kiindulási állapottal együtt, az eddigi szkreccs (lesz még pár ilyen összehasonlító képsor, csak a nyugalom megzavarása érdekében Twisted Evil ):

Noname F15 1/48 IMAG0460
Noname F15 1/48 IMAG0461

Vélemények? Very Happy

UI: Azóta gőz erővel készül a kabin hátsó fele és az orrfutó akna is. Szerintem holnap estére már arról is lesznek emészthető képek.

Yso
HADgyakornok
HADgyakornok

Hozzászólások száma : 31
Csatlakozás ideje : 2012. Jul. 19.

Vissza az elejére Go down

Noname F15 1/48 Empty Re: Noname F15 1/48

Témanyitás  bbalázs Vas. Dec. 23, 2012 6:06 am

Helló Yso!

Csupa közhely jut az eszembe várépítésről, meg hasonló szép dolgokról! Very Happy
A makettépítésnek Te is a rögösebb útját választottad, amihez maximális kitartást kívánok!
Sokan mondják, hogy minek ezekkel a régi sz@rokkal kínlódni,
amikor ott vannak a szinte (képletesen vagy már ténylegesen) összepattintható készletek?
Ebben van igazság, de az alkotás élményét, az egyediséget azért így lehet igazán fokozni!
Feritől egyre többször lehet olvasni, hogy ne akarjunk megfelelni, azért makettezzünk, hogy az boldoggá tegyen!
Szerintem Te is ezen az úton jársz, úgyhogy Hajrá!

BB
bbalázs
bbalázs
HADnagy
HADnagy

Hozzászólások száma : 69
Csatlakozás ideje : 2012. May. 20.

Témanyitás  Yso Hétf. Dec. 24, 2012 1:33 am

Igen, teljesen igazad van. A makettezésnek pont ez lenne a lényege. Magunknak jeletsen örömet az építés és a hobbink. Ha másoknak is ezzel örömet tudunk szerezni, az pedig a ráadás. Very Happy
Minden egyes ilyen "kuka" makettel úgy gondolom több tapasztalatom lesz. Nyugodtan kipróbálhatok dolgokat (főleg az építés elején, később már egyre kevésbé), amiket egy méreg drága kittel nem biztos, hogy megkockáztatnék. Természetesen nem vetem meg azokat a maketteket sem, melyek tele vannak tűzdelve mindenféle, a piacon megtalálható, tuning készletekkel. Nekem is lesz majd olyan építésem még az tuti, már sorakoznak a különféle kiegészítők a polcon, a makettek mellé. Plusz az F8-asom is már tartalmaz ilyeneket, de azért ott is bekukkant némi saját építés is, nem lehetett kihagyni. Igaz amit magamnak megcsináltam, szintén meg lehetett volna venni műgyanta feljevítóként "méreg drágán", de nem láttam értelmét. Inkább megcsináltam magamnak valami hasonlót, úgy ahogy tudtam. Közben pedig így gyakorolhatok és gyúrhatok, hogy minél jobb legyen a végeredmény.

Így Karácsony előtt még megosztok pár képet a gép haladásáról:

Majdnem elkészült a teljes kabin, a hátsó rész festése sajnos kissé el lett nagyolva. Látszik rajta, hogy késő éjszaka készült, félig kómás állapotban. drunken Very Happy Még majd igyekszem pofásabbá tenni a befejezésig.

Először az eredeti állapotról egy kép. (Az E-Bay-es hirdetésből kiszedve, én sajnos nem készítettem képeket a kitről a szészerelés előtt) Látszik, hogy semmi részlet nincs rajta, ami pedig esetleg megjelenik azon a fedő műanyag lapon, annak sincs semmi köze a valósághoz. Na nem mondom, hogy az enyém tökéletes lenne, de azért mégis többet mutat. Wink

Noname F15 1/48 Original

Noname F15 1/48 IMAG0475
Noname F15 1/48 IMAG0476
Noname F15 1/48 IMAG0477

Elkészült a skreccs a főfutó aknára is, aztán újra összerakhattam az orr részt. Pár kiló tömítő és pár négyzetméter csiszoló papír kíséretében. Very Happy

Végezetül pedig minden kedves Fórumtársnak ezúton is, BÉKÉS ÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK!

Yso
HADgyakornok
HADgyakornok

Témanyitás  Yso Hétf. Dec. 31, 2012 10:44 am

Két ünnep között sem állt le az építés. Elérkezett végre az az állapot, ahol a kitet nem csak "rombolom és farigcsálom", hanem tényleg újraépítem.

Az elmúlt napokban a törzs befejezése volt a fő cél. Most eljutott odáig, hogy ismét össze van ragasztva a felső és az alsó része. A kilónyi tömítő épp szárad rajta tegnap délután óta.

A dolgokat elnézve egy rút kiskacsából, lassan talán egy pofás rút kiskacsa lesz. Very Happy

A kiömlők tekintetében egy meglévő "felesleges" tollas verzióval kísérletezgettem, de a fedő toll nélküli verziót kell megépíteni. Erre is lesz később megoldás.

A fotókon látszik, hogy nem kicsit primitív a kiinduló kit a kiömlők tekintetében is:

Noname F15 1/48 IMAG0491

Noname F15 1/48 IMAG0492

Noname F15 1/48 IMAG0493

A törzsön "befejeztem" a karcolgatást, ismét nem tökéletes, kell még gyakorolni. De remélem alapozással megint pofásabbá válik majd, mint a Crusadernél. A rossz furatokat megszüntettem, a főfutó aknát átalakítottam, a fékező lapát gondola közepén a teleszkóp aknát kialakítottam, a szellőzők helyeit kifúrtam, a rácsok egy részére pedig réz drót darabokból imitációt készítettem. Mostmár kezd mutatni magából valamit.

Noname F15 1/48 IMAG0500

Noname F15 1/48 IMAG0501

Noname F15 1/48 IMAG0503

Noname F15 1/48 IMAG0505

A festés közeledtével a kiszemelt mintának és matricáinak is utána kellett néznem. Hát eddig jutottam. Maradunk ugyebár szigorúan a saját építés koncepciójánál, semmi feljavító (vagy matricalap) nem kerül rá, csakis itthon fellelhető alapanyag. Smile (A 65th agresszor század új digit flanker mintáját szemeltem ki végül, ez jobban tetszik. A kapható matricalapok netes képeit összevetve a pár fellelhető fotóval, találtam is hibákat. Ezeket a sajátomon igyekeztem kijvítani)

Már csak kis javítások/kiegészítések kellenek, hogy "tökéletes" legyen. Very Happy (A fotókat nézegetve mindíg találok valami kis feliratot, plusz a fegyverekhez is sztem megcsinálom a stencil mintákat....)

Noname F15 1/48 DIGIT_F15_UNDER

Noname F15 1/48 DIGIT_F15_TOP

Noname F15 1/48 DIGIT_F15_SIDE

(Sajnos a JPEG mentés nem sokat láttat az eredményből. Sad )

B.U.É.K Minden kedves fórumtársnak. cheers

Yso
HADgyakornok
HADgyakornok

Témanyitás  Yso Szomb. Jan. 26, 2013 6:16 am

Eltelt egy jóóó kis idő, mióta utoljára írtam erről a projectről. Azóta elég sokminden történt. Atom hosszú egy post lesz, de bő három hét alatt dolgoztam is rajta rendesen.

A sárkányszerkezet összeragasztásra került, a függőleges vezérsíkok még nincsenek beragasztva, csak az összképért raktam oda, a csinosítás részletezés és a felület símogatása folyt olyan 2-3 napon keresztül. A szárnyak visszaragasztása és tömítése kész rémálom volt. De hát nem is vártam sok mást, ez van az ilyen "kuka cuccokkal".. (1mm rés átlagosan volt jelen a főszárny alsó oldalán, amit műanyag darabok beragasztásával voltam kénytelen tömíteni első körben).Majd két-három kör tömítés csiszolgatás után után egy réteg alapozás következett festés előtt. Beömlőket nem dolgoztam ki, az egész kap majd egy agresszoros emblémával ellátott vászon takarót, ahogy a témaindító fotón is látszik) A rácsok egy részét kifúrtam, és réz drót darabokból rács imitációt készítettem.

Noname F15 1/48 IMAG0511

Noname F15 1/48 IMAG0512

Majd haladt előre a projekt. Megkapta az első alapozó réteget a gép, elő is jöttek a felületi hibák. Leginkább a főszárny lehajtott lapátok csatlakozásai néztek ki szörnyen, így az a terület is kapott egy tonna pasztát, majd újraformáltam őket. Nem lett így sem 100-as, de sokkal szebb mint volt
A kabintető is kapott némi szegecselést, kipróbáltam hogyan lehet a helyzetjelző fényeket is színes átlátszó műanyagra cserélni, és dolgoztam még egy kicsit a kiömlők környezetével. Ha már az első réteg alapozót szó szerint foltosra kellett csiszolnom. Végül megkapta a második, javító alapozó réteget.

Noname F15 1/48 IMAG0527

Ezután kicsit elódáztam a festést, és inkább a futószárak újraépítésére koncentráltam.

Ilyen volt: ( Nem kissé elnagyolt, de ez ugye az előzmények ismeretében senkit sem lep már meg ;D )
Noname F15 1/48 IMAG0528
Noname F15 1/48 IMAG0537

Ilyen lett:
Noname F15 1/48 IMAG0544
Noname F15 1/48 IMAG0546
Noname F15 1/48 IMAG0551

Aztán nekivágtam a festésnek. Nem volt egyszerű, el is baktam elsőre. Volt mit javítani rajta, sőt végül maradt is. De egyre inkább csak rontottam a festésen, ahogy javítgattam. Így egy idő után kész, abbahagytam.

Noname F15 1/48 IMAG0550
Noname F15 1/48 IMAG0552
Noname F15 1/48 IMAG0558
Noname F15 1/48 IMAG0559

Ezután a matricák felé fordultam ismét. Az eddigi munkámat folytatva, kiszedtem és nyomtatás készre rendeztem a dolgokat. Tanulva a Crusaderem stencilezéséből, most vettem a fáradtságot, hogy komplett számozott manuált is készítsek. Megkönnyítve ezzel a felhelyezést. Így nézett ki az eredmény, némi egyéb gépre való kiegészítésekkel, és fegyverekre (ehez és az F8-hoz) való stencilekkel, plusz próbaképp RBF flag mintákkal:

Noname F15 1/48 IMAG0563

Végül a kapott revell hajtómű kiömlő készletet megépítettem, beraktam a helyükre, és befejeztem a festést a kamón kívüli színekkel, plusz a fém festésekkel. Előtte még kipróbáltam kb. hogyan is néznek majd ki a futószárak, ha a helyükre kerülnek. Sztem megérte velük szenvedni egy sort.

Noname F15 1/48 IMAG0566
Noname F15 1/48 IMAG0569
Noname F15 1/48 IMAG0571
Noname F15 1/48 IMAG0574

Ezt a "csodát" végül lelakkoztam, és ma délutánig közel végigmatricáztam: (Megjegyzés: Lakkozás után a fém alá fújt színek kontrasztosabban villannak elő. Ez itt most úgy érzem jót tett a felületnek, de később erre külön vigyáznom kell.)

Noname F15 1/48 IMAG0587
Noname F15 1/48 IMAG0588
Noname F15 1/48 IMAG0590
Noname F15 1/48 IMAG0591
Noname F15 1/48 IMAG0593
Noname F15 1/48 IMAG0594

Yso
HADgyakornok
HADgyakornok

Témanyitás  bbalázs Szomb. Jan. 26, 2013 9:02 am

Minden tiszteletem a tiéd! Shocked
Hihetetlen amit ebből kihoztál!
Nem is beszélve a ritka és érdekes festésről, ami nagyon jól mutat a sason!
bbalázs
bbalázs
HADnagy
HADnagy

Hozzászólások száma : 69
Csatlakozás ideje : 2012. May. 20.

Témanyitás  HADvezér Hétf. Jan. 28, 2013 6:13 pm

bbalázs írta:Minden tiszteletem a tiéd! Shocked
Hihetetlen amit ebből kihoztál!
Nem is beszélve a ritka és érdekes festésről, ami nagyon jól mutat a sason!

egyetértek Smile gratulálok!
HADvezér
HADvezér
(H)ADmin, tulajdonos, főparancsnok
(H)ADmin, tulajdonos, főparancsnok

Hozzászólások száma : 647
Csatlakozás ideje : 2011. Oct. 22.

http://www.hadmodels.com

Témanyitás  Yso Szer. Ápr. 24, 2013 8:49 pm

Ismét eltelt egy jó idő, mióta itt jártam. Embarassed Ismét történtek jók és rosszak. Nos elsőként a készlettel kapcsolatos rossz. A befejezés előtt a kitet katasztrófa súlytotta, úgyhogy a festést úgy ahogy volt egy nap alatt teljesen visszamostam egészen natúr állapotra. Idegeimet nyugtatván pedig elkezdtem egy másik készleten dolgozni. Amíg azt összeraktam, ez a polcon pihent festetlenül. Közben egy-két új doboz is került az építésre váró gépek polcára, közöttük egy Tamiya F15C is.
Amikor végül ismét elővettem ezt, úgy döntöttem, ez a festés megérdemelne egy korrektebb gép alapot, legyen ez az alap inkább a Tamiya feladata. Ezt pedig elkezdtem ismét átépíteni-visszaépíteni, egy alap "A" verzióra, alap szürke foltos festéssel. Amihez elkészítettem még a szükséges matricaívet is, stencilekkel.

Noname F15 1/48 F15A-02
Noname F15 1/48 F15A-01

A készlet anno így nézett ki, ahogy anno kézhez kaptam (mostmár meg merem ezt is mutani a fórumtársaknak Very Happy ):

Noname F15 1/48 Original2

Nos ilyen lett volna ugyebár "dobozból építve":

Noname F15 1/48 IMAG0576
Noname F15 1/48 IMAG0577
Noname F15 1/48 IMAG0578

Végül pedig ilyen lett az átépítések, szkreccselések után:

Noname F15 1/48 IMAG0435
Noname F15 1/48 IMAG0436
Noname F15 1/48 IMAG0440
Noname F15 1/48 IMAG0443

Ha pedig már elkészült, szembesíthettem az őt beelőző, nyugtató hatású makettel. Ami szintén egy F15, csak "E" verziós régi Academy készlet, picit feljavítva, "pár" saját matricával.

Noname F15 1/48 IMAG0446
Noname F15 1/48 IMAG0447
Noname F15 1/48 IMAG0449
Noname F15 1/48 IMAG0450
Noname F15 1/48 IMAG0451

Yso
HADgyakornok
HADgyakornok

Témanyitás  Ajánlott tartalom

Ajánlott tartalom

Vissza az elejére

Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.